Keno spelens historia för dig som vill veta mer om Keno-spel

Keno spelens historia

Spelet Keno sägs ha sitt ursprung i Kina, vilket innebär att de flesta som har koll på de olika kinesiska dynastiernas storhetstider redan här förstår att keno spelens historia är mycket lång. Många tror att spelet uppfanns ett par hundra år innan Jesus föddes och vår moderna tideräkning ens började. Keno-spel i olika former har med andra ord funnits länge, länge på vår jord.

Spelet är troligtvis inte det äldsta kända spelet (det sägs istället Backgammon vara) men det är absolut bland de äldsta spelen man känner till. Betänk då även att spelet faktiskt är mycket populärt än idag, det säger mycket om vilket bra spel det är. För vilka spel kan skryta med att de spelats i tusentals år? Ganska få!

Man tror sig även kunna veta exakt vem som uppfann spelet också, nämligen en kinesisk man vid namn Cheung Leung. Hans stad var under en period under belägring och han behövde därför komma på ett snabbt sätt att tjäna pengar. Keno-spel (som innebar ett spel där många förlorar men en person kan vinna en storvinst) var hans sätt att göra detta.

Efter att Cheung Leung med sin nya uppfinning lyckats starta Keno spelens långa segertåg världen över befriades hans stad och fenomenet spred sig över hela Kina, och därifrån till hela världen efter att Kina kom i kontakt med västvärlden. Framför allt fick spelet sig ett stort uppsving i samband med att många kineser emigrerade till USA under 1800-talet, de tog då med sig sitt favoritspel till det nya landet.

Man kan alltså säga att Keno spelens historia är precis lika intressant som Kinas historia i övrigt, vilket är lämpligt också med tanke på vilket intressant spel det är!

 

Close